25 de juny 2012

Inauguració de Josep Maria Cabayol: L'acte inaugural.

JOSEP MARIA CABAYOL 23 de juny de 2012 – 22 de juliol de 2012


El passat dissabte 23 de juny, La Cerverina d'Art va inaugurar l'exposició de pintura de l’artista vilanoví Josep Maria Cabayol. L’acte s’iniciava amb els parlaments d’Oriol Luis Serrano, membre de La Cerverina d’Art, i del mateix autor, Josep Maria Cabayol. 


 El primer, Oriol Luis Serrano, va explaiar-se en com l'artista, havia arribat a Cervera: com les textures de la terra llaurada, les seves pedres, els seus marges, els colors tan canviants en funció de la temporada, la història amagada i l’evident, l’havien atret de Cervera. Fascinat pel Carrer Major cerverí, Cabayol, arriba a La Cerverina d’Art i es presenta com a un futurible expositor a la sala. Dos anys més tard, l’exposició veu la llum en aquesta sintètica mostra de l’obra de l’artista garrafenc.

 A continuació, Josep Maria Cabayol, explica el sentiment que el vincula amb aquestes obres. En un principi, deixa clar que, pels seus origens costaners, els seus motius beuen de la Mar Mediterrània, en un sentit explícit així com en un sentit cultural. La cultura mediterrània és el seu motiu fonamental, a una i altra riba, sud i nord (”Balàfia, Eivissa” o “Xauen: Carrer que no passa”en són exemple d’aquest maridatge entre ambdues ribes). La tonalitat dels colors empresos, involuntàriament, el transporta a l’instant que està vivint anímicament. No és una lectura que trascendeixi la obra, donant-li un sentit singular, senzillament, l’ús de determinats colors, l’aplicació o no de certs contrasts en còdols marins amaguen un instant vital (Sèrie “Pedres de mar”). Cabayol ho sap, ho percep i així ho va compartir amb els assistents a l’acte. Alhora, explica els motius que plasma en la seva obra: les portes envellides que el fan pensar més enllà de la imatge, a més a més de dotar-les d’una bellesa única, com a obra dins d’una altra obra pictòrica (”Marrakech: Portelles”). Per a acabar, l’artista es fixa en un petit quadre, que roman penjat a una de les cantonades de la sala principal de la galeria, “Tronc de figuera al marge”. En aquesta petita obra, ell hi planteja un joc que, la mateixa natura mediterrània, ofereix a l’espectador. Una forma grisàcia que emergeix d’un marge de pedra grisa. Una figuera s’obre camí en un marge. Pedra i tronc gairebé es fusionen en una sola figura, generant un tot únic i indivisible.

Aquest acte inaugural, va comptar amb l’assitència del Paer en cap de Cervera, Ramon Royes i Guàrdia, i la Regidora de festes i promoció turística de la ciutat, Elvira Costa. Ambdos van passar una bona estona parlant sobre l’obra exposada amb l’artista.

Cabayol és un pintor figuratiu que, mitjançant l'ús del color transmet el sentiment més profund a l'espectador. Un conjunt de còdols dispersats en un sòl qualsevol, són en si mateixos la plasmació d'un moment vital que, l'artista eexterioritza amb la subtilitat del color. El llenguatge és subtil però clar: les formes més o menys perfilades, de colors més neutres a colors més saturats, així ens transporta al seu dedins aquest artista de Vilanova i la Geltrú.