27 de setembre 2014

La màgica obra de'n Josep Maria i en Martí Baltà a La Cerverina d'Art.




El dissabte 20 de setembre es va inaugurar a La Cerverina d'Art l'exposició Objectes d'un món ideal , de Josep Maria Baltà  i Martí Baltà, ceramistes, pare i fil, la mostra romandrà oberta fins el 26 d'octubre.

Josep Maria ha estat relacionat des de fa temps amb el món de l'art, des del 2002 es dedica de ple al món de la ceràmica en el seu taller de Barcelona, primer, i a partir de 2012, en el seu taller a Guardiola de Font-Rubí on treballa actualment.

Martí Baltà, de formació interiorista, ha treballat sobretot en el món escenogràfic, l'escenografia l'ha dut a l'escultura i la tradició familiar l'ha acostat al fang, treballa actualment a taller familiar. Compagina la feina del taller amb la docència tant en belles arts com en escenografia teatral.

Exposició: Objectes d'un món ideal.

Les peces de l'exposició tenen en comú que són fetes amb pastes d’alta temperatura 1250°.

Hi conviuen diferents tipus de fang, des de la porcellana àrtica, passant pel fang vermell refractari al gres que és el que hi té major presencia.
La gran majoria de peces estan treballades en gres per poder fer “lluir” els esmalts, ja que en tenir una coloració blanca aquest fang és ideal per a ser esmaltat i no altera la tonalitat dels colors. Els esmalts són tots de formulació pròpia, i fets expressament per a cada peça.

La primera sala, o part de les escultures figuratives:
Es tracta en la gran majoria de peces massisses fetes en gres o combinació de pastes d’alta temperatura. En la primera part trobem 4 tipologies de peça pertanyents a diferents col·leccions: L’Antilop de color blau, pertanyent a la col·lecció de “Restes arqueològiques”  que és un trencaclosques ceràmic que pretén evocar les restes d’una troballa a l'antic orient, es tracta d’un cap d’antilop aquàtic acabat amb tons lapislàtzuli i de mirada hieràtica. Trobem també en aquest apartat els animals híbrids, una col·lecció d’animalons barreja d’espècies alguns en el seu hàbitat altres de sols a la peanya. Hi ha també exemples de bodegó, com és el cas de la serp i les copes. O peces mitològiques com pot ser un faune o l'escena de pesca d’una balena. Finalment trobem una peça lliure, que es titula “Somni d’artista”  fruit d’una explosió al forn, es tracta, d'un munt d’estelles de pasta refractaria, esmaltades i ajuntades entre si, per formar un roquissar de colors. A sobre i saltironegen unes cabretes de porcellana àrtica.

A la rerebotiga o sala petita hi trobem dues col·leccions diferents:
Es pot visitar una mostra de peces de taller, fetes en gres esmaltat i amb reminiscències japoneses. Són peces a cavall entre l’art i l’artesania doncs estan pensades per decorar i al mateix temps servir com a recipients per a qualsevol funció que se li vulgui donar. Una mostra d’arquitectures, pertanyents a la col·lecció “Florentines ”. Es tracta de petites maquetes reinterpretades per l’artista d’edificis extrets de frescos renaixentistes o fons de quadres del 1300. De fet la mostra present a la galeria, és un joc de 6 peces, totes elles redibuixades i esmaltades en les parets interiors d'una de les peces exposades, la rotonda.

Finalment al safareig
Hi trobem una mostra de la col·lecció Bols , són peces fetes amb la tècnica de “xurro” fetes a mà i a espessigades, que donen com a resultat uns bols de parets gruixudes que l’artista ha esmaltat de forma diferent. N’hi ha que porten poemes gravats a la part posterior.



La Cerverina d'Art
Major, 105
Cervera 25200, Lleida
Tf. 973 530 612
TM. 678 718 312
http://lacerverinadart.blogspot.com.es/
Horari: Matí d'11 a 14, tarda de 16 a 21
Diumenge i festius, d'11 a 14
Dimarts, tancat